Nincs engedélyezve a javascript.
Beszéljünk az árkötöttségi törvényről!
szeptember 2.

Október 1-től változnak az új könyvekre vonatkozó értékesítési szabályok, melyek elsősorban a webshopokra lehetnek nagyobb hatással, de a könyvesboltoknak is változtatni kell az eddigi működésükön. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, melyek minket érintenek, és jó, ha tudtok róluk!

Miről van szó pontosan?

Október 1-én módosítások lépnek életbe a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben. A módosítások VIII/A. fejezetében lévő rendelkezések szerint minden új könyv a megjelenését követő első 365 napban legfeljebb 10% kedvezménnyel árusítható. A rendelkezés magába foglalja az előrendeléseket és az e-könyveket is.

Hűha! Miért hozták ezt a törvényt?

A törvény a könyvek védelmében lép életbe. Mi ugyan meglehetősen konzisztens árazási és akciózási stratégiával dolgozunk, amióta csak fennállunk, de több piaci szereplő előszeretettel akciózza a friss könyveit már fél évvel a megjelenésük után komolyabb kedvezménnyel. A törvény alapvetően ez ellen hivatott fellépni, nyugati mintákat követve.

És mit jelent ez a webshopra nézve?

Három nagy változtatást is kénytelenek vagyunk elvégezni, melyek október 1-től lépnek életbe:

Az egyik, hogy a hűségprogramunk nem lesz érvényes azokra a könyvekre, melyek október 1-je után jöttek ki, és még nem telt egy év a megjelenésük óta. A webshopunk automatikusan figyelmen kívül fogja hagyni az ilyen könyveket, vagyis azok nem fogják növelni a generálandó kupon értékét, és kupont beváltani is csak olyan rendelés esetén lehet majd, melyben van legalább egy darab egy évnél régebben megjelent cím.

A szállítási díjaink is módosulnak olyan értelemben, hogy egy éven belül megjelent könyvre nem adható semmilyen kedvezmény/ajándék a 10%-on felül. Tehát, ha például rendelsz három régi, valamint egy új könyvet, akkor a webshop automatikusan kivonja az új könyv árát a kosárból, és az így keletkezett érték szerint sorolja be a rendelésed az annak megfelelő szállítási sávba.

Az október 1. után megjelenő könyveinkre 10% előrendelési kedvezményt tudunk adni.

Értem. Hogyan tovább?

Ha szereted a könyveinket, akkor arra kérünk, hogy vásárold meg az újdonságainkat ezután is az előrendelési időszakban vagy röviddel a megjelenés után. Ugyanis csak akkor tudunk szerzőket, sorozatokat és életműveket folytatni, ha látjuk, hogy van rájuk mérhető kereslet, és a kiadásuk gazdaságilag fenntartható.

Ráadásul, mivel október 1-től minden egyes új könyv értékesítésével több bevételt realizálhatunk, ez azt is jelentheti, hogy a megtérülési pontok a korábbi gyakorlatnál kisebb példányszámok esetén válhatnak elérhetővé, vagyis a folytatások biztosabb lábakon állhatnak.

Tudjuk, hogy a Covid-járvány és az utóbbi évek magas inflációja sajnos drágulást eredményezett a könyveknél is, de mi a körülményektől függetlenül mindig minőségi kiadványok készítésére törekszünk, hogy élmény legyen az olvasás. Ezt csak veletek együtt tudjuk folytatni.